Ontprikkelen & lekker slapen

01-02-2023

Je kent het wel: het is bedtijd en plots begint je kind te praten over diens dag. Of, precies op dat moment wil ie weten hoe de aarde is ontstaan of hoe jij en papa elkaar hebben leren kennen. Tandenpoetsen duurt twee keer zo lang, darmen spelen plots op of er liggen stofpropjes op de grond die je engeltje graag wil oprapen. Alles wat bedtijd maar even uitstelt. Het is niet zo vreemd, zeker niet voor kinderen die het wat moeilijker hebben met overgangen. Als je zelf hunkert naar kinderbedtijd zodat je met een glas wijn achterover kan vallen in de zetel, is dit natuurlijk erg vervelend!

Een goed avondritueel kan al heel wat soelaas brengen! Wees ook consequent in dat ritueel en maak het zichtbaar voor je kleine spruit. Dagritmekaartjes kunnen je hierbij helpen: tanden poetsen, pyjama aan, boekje lezen, knuffel van papa, knuffel van mama, lichtje uit... Bijvoorbeeld. Je kiest natuurlijk een avondritueel dat helemaal bij jullie past.

Een goede nachtrust is essentieel voor onze ontwikkeling. Wat we overdag beleven, verwerken we 's nachts zodat we 's ochtends weer fris en monter aan onze dag kunnen beginnen. Sommige kinderen hebben er nood aan om voor het slapengaan al prikkels te verwerken. Een kind dat bedtijd voor zich uitschuift, geeft aan dat hij of zij nog niet voldoende tot rust is gekomen. Een kind dat steeds opnieuw uit bed komt of je nog vijf keer roept vanuit het bedje, geeft een signaal dat het hoofdje nog maalt. Beeld je in, je ligt in je eentje in het donker en je hoofd draait nog op volle toeren. Val jij dan vlot in slaap? Voor onze kinderen is dat niet anders; integendeel, het is voor hen zelfs nog net iets intenser. Immers, wij kunnen relativeren, onszelf sussen, schapen tellen of benoemen hoe we ons voelen. Jonge kinderen, kunnen dat nog niet.

Maar, hoe kan je je kind helpen bij het ontprikkelen?

  • Probeer grote inspanningen te vermijden voor het slapengaan. Sporten pept ons immers op en daardoor zal je kind moeilijker kunnen inslapen. Uiteraard is beweging belangrijk om gezond te blijven! Sporten en actief bewegen doe je dus beter overdag.
  • Stop de schermtijd een half uur tot een uur voor het slapengaan. Levert dit discussies op? Neem dit zeker mee op in je (zichtbare) avondritueel. Wees een tikkeltje flexibel wanneer je kind in het midden van een filmpje of spelletje zit.
  • Voorlezen of zelf lezen, samen de dag overlopen, een tekening maken, een rustgevend muziekje beluisteren, een speelmoment met sensorisch materiaal, meditatieoefeningen of een massage. Dit zijn goede voorbeelden van ontspannende activiteiten voor het slapengaan. Gebruik rustgevende geuren als lavendel en zachte stoffen voor pyjama's en lakens.
  • Overweeg een verzwaringsdeken- of een diepe druk knuffel. Door de diepe druk wordt het geluks- en ontspanningshormoon gestimuleerd. Hierdoor valt je kindje sneller in slaap en slaapt ie beter door. De druk vergroot ook het veiligheidsgevoel.
  • Neem triggers weg indien mogelijk. Is je kindje bang in het donker, gebruik dan een klein nachtlampje. Wil hij of zij jullie stemmen graag horen, dan mag je de deur op een kiertje laten. Sommige kinderen voelen zich angstig omdat ze nog geen tijdsbesef hebben, in dat geval kan een klokje heilzaam zijn. 
  • Zorg voor een koele kamer maar voor warmte in bed.

Heb je graag slaapadvies op maat of wil je kennismaken met één van onze producten die bijdragen tot een betere nachtrust? Kom gerust eens langs.

Slaapwel!