Zo overleef je een autoreis.

03-07-2023

"Is het nog ver?", klinkt het vanaf de achterbank. Je bent amper de straat uit. "Ik moet pipi doen". Je ging net de autostrade op. Je zucht bij het idee dat je nog zo'n 10 uur lang met elkaar in de kleine ruimte van de auto zit.

"Mag ik iets eten?"

"Ik verveel mij." 

"Broer ademt te luid!"

"Zus stinkt!"

"Ik zag een rode auto dus mag ik je stompen."

Herkenbaar? Hoe maak je nu die autorit draaglijk voor iedereen?

  • Maak op voorhand afspraken over wie waar zit, hoeveel gesnoept mag worden, schermpjestijd,... Je mag best wat flexibeler zijn nu als het gaat om schermpjes en koekjes.
  • Geef vooruitzichten als "we picknicken wanneer je filmpje uit is" of "we rijden zolang als naar oma's huis". Je mag hen ook laten uitkijken naar iets: "over een uurtje tanken we en mag je een snoepje".
  • Maak voor vertrek samen een koffertje met speeltjes of boekjes voor onderweg. Het is het fijnst als je kind zelf mag kiezen maar natuurlijk is Monoply niet zo praktisch onderweg. Er mag ook gerust iets nieuws tussen zitten.
  • "Waterval" op repeat is niet iets waar je op zit te wachten maar gillende kinderen op de achterbank waarschijnlijk evenmin. Een playlist met hun favoriete muziek of een luisterverhaal kunnen wonderen doen.
  • Dan zijn er natuurlijk ook de klassiekers: "ik zie ik zie wat jij niet ziet", het nummerplatenspel, woordslangen maken, "ik ga op reis en ik neem mee",... Even geen goesting om mee te spelen? Pocketspelletjes of leesboeken zijn een goed alternatief.
  • Neem voldoende pauze (ook voor jezelf)! Je kan voor vertrek uitzoeken welke parkings aantrekkelijk zijn voor kinderen. Beweging is een absolute aanrader tijdens zo'n stop, net zoals een toiletbezoek en een hapje. Verlucht de auto en verwijder eventueel afval; nare luchtjes zijn doorgaans een pretbederver.
  • Houd er rekening mee dat (gevoelige) kindjes vol spanning zitten nu: het huis achterlaten, misschien ook de hond of de kat, verandering van structuur en omgeving,... Dat kan een invloed hebben op hun gedrag. Wees mild voor elkaar én voor jezelf.

Allez en route! 🐵