Waarom kauwen goed voor je is.

10-05-2023

Kauwspeeltjes zijn toch iets voor baby's!? Of honden zelfs. Dat horen we wel eens wanneer we kauwsieraden aanbieden aan jonge kinderen. En toch is het heel heilzaam voor het opgroeiende kind. Sterker nog, ook volwassenen kunnen baat hebben bij kauwen op dergelijke accessoires. Denk maar aan hen die willen stoppen met roken en dus gek gaan op kauwgom of pennendopjes. Waarom ze dat doen? Omdat kauwen ontspant. Als ons systeem overprikkeld raakt, werkt een zintuiglijke impuls op onze kaken kalmerend. Even goed werkt het andersom: zijn we onderprikkeld, zorgt het kauwen net voor die extra stimulus die nodig is. 

Je ziet het vaak bij kinderen die prikkelgevoelig zijn en kinderen met ASS of ADD. Ze kauwen op haarlokken, op nagels, op potloden, op afstandsbedieningen, op mouwen of op ritsen. Herkenbaar? En hoewel er dus eigenlijk niets mis is met kauwen, zijn deze items vaak niet hygiënisch, schadelijk voor de tanden, breekbaar of bevatten ze stoffen die niet goed voor ons zijn. Kauwsieraden of -accessoires zijn dus een gezond en veilig alternatief.

Kunnen we hen dat kauwen niet beter verbieden? Neen. Een kauwbehoefte is best hardnekkig. Wat je kind doet terwijl ie kauwt, is het kanaliseren van stress; het verwerken van prikkels, met andere woorden: ontspannen. Het gebeurt automatisch, als een reflex. Wanneer je je kind afleert te kauwen, ontwikkelt hij of zij doorgaans een andere tic om de indrukken van de dag te verwerken.

Wat kan je als ouder doen wanneer je kind een kauwbehoefte heeft:

Allereerst, probeer na te gaan hoe het komt dat je kind bijt op dingen. Ervaart hij of zij stress? Is ie onderprikkeld of net overprikkeld? Sluit ook last van tanden niet uit. En eenvoudig weg: misschien heeft je kind honger.

Je doet er altijd goed aan om een kind met een kauwbehoefte te laten bewegen: rondlopen, springen, mee de auto wassen of in de tuin werken,... Beweging is altijd goed.

Wat eten betreft houden bijtertjes van harde en krokante dingen: wortelen, noten, crackers,... maar ook een stukje vlees doet wonderen. Probeer kauwgom en snoep, hoe lekker ook, te beperken om evidente redenen (al zal je kind beweren dat dat het beste medicijn is!).

Tot slot kan je een kauwaccessoire aanbieden. Intussen bestaan er armbanden, handfidgets, ritshangertjes, kauwkettingen en dopjes om op potloden en pennen te plaatsen. Kortom, veilige producten (BPA-vrij) ontworpen door experts in prikkelverwerking. Deze accessoires komen in allerlei kleuren en vormen maar ook in densiteit zijn ze veelzijdig. immers is de ene kauwbehoefte de andere niet. Bijt je kind hardnekkig, ga je dus best voor een accessoire met een stevige textuur en van dikte.

In onze wiebelwinkel bieden we verschillende kauwproducten aan. Nog vragen over de kauwbehoefte van je kind? Kom gerust langs; ik sta je graag bij met raad en daad en samen zoeken we het hulpmiddel dat het best bij je kind past.