Schoentjesstress.

02-12-2023

Spannende tijden! Sint & Piet brengen zakken vol lekkers en leuks en we kijken reikhalzend uit naar de verrassingen die komen. Maar, wist je dat voor kinderen deze tijd eerder stressvol kan aanvoelen? Het vooruitzicht van de pakjes kan erg afleiden waardoor ze misschien minder goed luisteren. De spanning maakt ook moe! Het niet begrijpen hoe die man het dak op kan; kan hen erg onzeker maken. En waarom mag die schoen plots in de woonkamer staan terwijl ie anders altijd netjes de gang in moet!? Sommige kinderen kunnen het gevoel van uitkijken naar iets (nog) niet zo goed benoemen; voor hen voelt de spanning dan aan als angst.

Dus, als je kind de komende wat minder goed slaapt; wat vaker huilt of niet graag alleen is; meer wiebelt of nagelbijt dan anders of zich wat bozer gedraagt;... dan zou het wel eens kunnen zijn dat hij of zij last heeft van de Sint-blues!


Hoe kan je het als ouder beter maken?

  • Een aftelkalender kan kinderen helpen om overzicht (en rust) te bewaren. Ook nog leuk om samen te knutselen!

  • Als je kind zich angstig voelt bij het idee dat Sint & Piet binnenkomen, kan je het schoentje buiten zetten.
  • Een rustmoment voor het slapengaan op de vooravond van een Sintbezoek, kan zorgen voor een betere nachtrust: meditatie, even voorlezen, een lange knuffel,... 
  • Beweging is altijd een goede afleider! Merk je veel lichamelijke onrust bij je kind; laat hem/haar dan springen of rennen, trek het bos in of maak een fietstochtje.
  • Probeer opmerkingen als "Als je stout bent, komt de Sint niet!" of "Straks stopt hij je in de zak!" of "Jij krijgt niets.",... te vermijden. Sommige kinderen kunnen dit erg letterlijk nemen en dat is voor hen beangstigend.
  • Tijdens een sinterklaasfeest (bijv. op school) kan het wel wat drukker zijn; vertel je kind wat het kan verwachten: muziek, snoep, drukte,... 's Avonds kan je je kind laten vertellen (of tekenen) hoe hij/zij het heeft beleeft.
  • Suiker kan gevoelens van spanning vergroten. Een goed gedoseerd handje snoepgoed af en toe kan geen kwaad maar probeer de hoeveelheid per dag te beperken.

We wensen jullie een fijne, gezellige en verbindende Sint-tijd toe! ❤️