Rouwen met je kind.

01-11-2023

1 november
We denken wel vaker aan iemand die er niet meer is maar op 1 november herdenken we allemaal zij die we liefhebben en missen. Misschien voel je je vandaag triest, huil je, breng je een bezoekje aan de begraafplaats,... Dat mag. Verdrietig zijn mag.

Hoe subtiel je ook rouwt, de kans is groot dat je kind dit oppikt. Kinderen zijn zo intuïtief en voelen haarfijn aan wanneer de sfeer in huis anders is dan anders. Praat erover. Vertel aan je kind dat je verdrietig bent, dat je iemand mist en dat jou dat raakt. De dood hoort immers bij het leven. Je kind leert uit dit gesprekje: het leert iets over emoties en over hoe ermee om te gaan. Het is een mooi moment van verbinding.

Misschien ervaart jouw kind vandaag zelf verdriet omwille van een recent overlijden. Het is mooi om dan samen herinneringen op te halen. Let wel, het is belangrijk om niet te lang te blijven hangen in deze sfeer. Een klein ritueel creëren waarbij jullie samen denken aan deze lieve persoon die er niet meer is, is een mooi afgebakend moment van rouw. Voor kinderen is het van belang om daarna de draad van de dag weer op te pikken en iets leuks te doen. Een beetje afleiding kan geen kwaad; zo wordt het verdriet hen niet (te) eigen.

Soms uit een kind plots verdriet om een overlijden van lang geleden of zelfs om een overlijden dat ze niet bewust hebben meegemaakt. De dood is iets raars, iets vaags, iets wat we heel moeilijk kunnen begrijpen. Zeker kinderen niet en wat zij niet begrijpen, wordt eng. Traantjes die dan vloeien kunnen voortkomen vanuit deze angst, minder vanuit het gemis om die ene persoon die ze niet of amper gekend hebben. De angst mag je aandacht geven maar, ook hier mag dat een mooi afgebakend moment zijn.

  • Praten met je kind over jouw gevoelens en hoe je ermee omgaat, is hier zeker een meerwaarde.
  • Samen een boekje lezen over het thema is een verbindend moment en hoewel het ernstig is, heeft het tegelijkertijd iets ontspannen.
  • Neem zeker je tijd om te luisteren naar je kind; wuif de gevoelens niet weg en probeer vragen duidelijk te beantwoorden. Zo kan je de onrust voor een groot deel al wegnemen.
  • Houd tijdens deze momenten rekening met je woordgebruik. Omschrijf de dood niet als iets uit een horrorfilm maar eerder als iets vredigs.

Ik wens jullie een mooie, verbindende tijd met veel licht en liefde.
Evy

Praat je er graag verder over of heb je meer vragen over dit thema, staan aap normaal en ik je graag bij.