Mama? Bestaat Sinterklaas echt?

02-12-2023

Rond een leeftijd van 8 jaar begon Cas met het stellen van kritische vragen rond het bestaan van Sinterklaas. Bijvoorbeeld over het spectaculaire evenwicht van dat paard wanneer het over daken loopt. Hij vond het eveneens plots frappant dat de Sint uit Spanje de chocolade in onze Aldi koopt. Hij raakte ook begaan met het budget van de Sint want "mama, hoe kan één man zoveel speelgoed kopen?!" Vertel mij wat...

Gezien ook de stress die begin december steeds de kop opstak bij mijn gevoelige kind; vroeg ik me af of het niet stilaan tijd werd om mijn kind te vertellen hoe het zat. Met een zwaar hart - het voelde alsof ik ontrouw moest opbiechten - doorprikte ik de bubbel.

Ik begon met het verhaal te vertellen van een man die laaaaang geleden heeft geleefd en luisterde naar de naam Nicolas. Nicolas was een prima leerling en deed nooit iets stouts; hij was erg vergevingsgezind en ook zo gul dat hij op zijn verjaardag - 6 december - aan alle kinderen cadeautjes uitdeelde en bij de arme mensen zakjes met gouden munten door de ramen strooiden. "Waarom deed die dat, mama!?" Je kan het vergelijken met de traktaties die de kinderen voor hun verjaardag uitdelen in de klas... 

Elk kind zal begrijpen dat die man onmogelijk 400 jaar oud kon worden dus vervolg je je verhaal door te vertellen dat, toen deze man uiteindelijk stierf, de ouders besloten de goedheid van de man te blijven vieren op zijn verjaardag en zelf cadeautjes gingen kopen voor hun kinderen.

  • Sommige wijsneusjes zullen na het aanhoren van dit verhaal vragen waarom wij, de ouders, het geheim van Sinterklaas bewaarden. Wel, Sinterklaas is een heus kinderfeest! De waarheid kennen hoort bij groot worden. De meeste wijsneusjes voelen zich dan enorm trots, zeker als ze het geheim nog even moeten bewaren voor kleinere broers of zussen. Let wel, sommige kinderen kunnen "een geheim bewaren" als een last ervaren! Je kan hen dan uitleggen dat het fijn is om andere kindjes nog te laten geloven en hen ook de tijd te geven om het echte verhaal te ontdekken.

Bon, het hoge woord is eruit. Wat als je kind gaat huilen en trappen en je uitmaakt voor liegbeest!?

  • Vanuit opvoedkundig oogpunt bekeken, horen teleurstellingen erbij en probeer je dan als ouder samen met je kind te achterhalen waar het verdriet vandaan komt. Het kan zijn dat je kind angstig wordt bij het idee dat alles nu anders zal zijn. Wuif deze gevoelens zeker niet weg.
  • Unaniem wordt ook gesteld: neem het kinderfeest niet 'cold turkey' weg! De routine van schoentjes zetten en brieven schrijven verdwijnt dan misschien wel maar blijf je eigen versie van het kinderfeest vieren op 6 december. Dat vooruitzicht zal het verdriet al grotendeels stillen...

Is er een gepast moment om je kind in te lichten? Nee. Absoluut niet! Hoe je het ook draait of keert, je gaat met je grote mensen voet brutaal op een kinderdroom staan. Toch zijn er stellingen...

  • Vertel het je kind pas als je de indruk hebt dat zijn/haar geloof in de Sint tanend is.
  • Licht je kinderen in wanneer je merkt dat er meer stress bij komt kijken dan goed voor ze is.
  • Wanneer je besluit je kind in te lichten, doe je dat het best in de maanden voor december en niet op de vooravond van pakjesdag. Je kind zit dan immers in hogere sferen en je boodschap zal haar doel missen.

Zoals altijd neem je mee uit deze blog wat bij jou en je kind past. We wensen je veel plezier en verbinding tijdens jullie Sint-feest, hoe het er ook uitziet.