Help! Mijn kind heeft toetsen!

01-06-2023

Het is juni en daar lonkt die grote zomervakantie! Mijn kind telt af; staat de popelen om zijn boekentas voor twee maanden te verstoppen. Maar voor die schoolpoorten dichtgaan, horen onze kinderen nog testen, toetsen, taken, examens, toonmomenten,... te doorstaan en dat is best pittig. Immers, de hoofdjes zitten vol na zo'n schooljaar! Gelukkig staan ze er niet alleen voor...

Hoe kunnen we onze blokbeestjes ondersteunen?

🐵 Houd je kind in de gaten en probeer signalen op te vangen: gapen, nagelbijten, rond gaan lopen, huilen, boosheid, buikpijn,... Het zijn vaak kleine dingen die je vertellen hoe je kind zich voelt. Luister naar je kind en probeer, in de mate van het redelijke, in te gaan op diens behoefte. Onderschat de spanning die je kind voelt door het moeten presteren, niet.

🐵 Laat je kind op tijd en stond pauze nemen.

🐵 We grijpen snel naar suikers of vetten wanneer we moe zijn; toch is gezonde voeding essentieel tijdens een periode van spanning.

🐵 Een goede nachtrust is belangrijk om fris aan te dag te beginnen. Bewaak dus zeker goed bedtijd. Heb je een ontspannend avondritueel dat je samen kan uitvoeren?

🐵 Geef je kind het voordeel van de twijfel en vertrouw op zijn of haar capaciteiten. Stuur bij wanneer blijkt dat dat nodig is.

🐵 Motiveren is niet straffen en belonen: nu al dreigen met consequenties bij een slecht rapport, is zeggen dat je er niet in gelooft en zorgt voor negatieve stress. Bekijk het resultaat op het moment van het rapport en maak dan samen afspraken. Wil je zelf gestraft worden wanneer je een keertje minder hebt gepresteerd? 

🐵 Een complimentje, de lievelingsmaaltijd klaarmaken, een onverwacht stukje fruit of zelfs eens een snoepje, samen pauze nemen, luisteren of een knuffel op moeilijkere momenten,... meer hoeft het niet te zijn om je kind te motiveren en te laten weten: hè, ik ben er voor je en... ik ben apentrots.

Tips voor de dappere studentjes:

🐵 Plan je leerstof. Dat is niet altijd makkelijk; vraag dus zeker om hulp als je dat nodig hebt.

🐵 Plan ook pauzes in: beweeg, drink water en eet gezonde tussendoortjes.

🐵 Neem enkel de spullen die je nodig hebt om te leren bij je, zo raak je minder snel afgeleid. Heb je net prikkels nodig? Overweeg dan friemel en wiebelgadgets, ook kauwen werkt concentratie verhogend. Vermijd schermpjes tijdens het studeren!

🐵 Past vanbuiten leren bij je? Prima, focus je op de essentie van de leerstof. Ben je eerder een beelddenker? Dan zijn schema's, tekeningen en oefenmateriaal meer iets voor jou.

🐵 Het is helemaal normaal dat je je soms wat zenuwachtig of onzeker voelt. Blijf er niet mee zitten maar vertel het aan mama of papa of je leerkracht. Wat kan jou helpen om rust te vinden?

🐵 Slaap voldoende, dus luister naar ouders wanneer ze je naar bed sturen. Wist je dat je de leerstof niet meer opneemt wanneer je blijft doorgaan als je moe bent? Beter dus 's ochtends even opfrissen dan laat-avond studeer sessies.

🐵 Onthoud dat foutjes maken mag. 


Loopt het toch eens even moeilijk? Dat mag. Weet dat ik als leerkracht en kindercoach graag help met leren leren of remediëring van leerstof maar ook met het luisteren naar kinderen en ouders. Samen vinden we een weg! Ook voor studie- en concentratiemiddelen kan je bij aap normaal terecht maar vooral... voor een welverdiende pauze!

Succes!