En, hoe was uw rapport?

28-06-2023

Spannende week! Uitkijken naar de vakantie is één ding maar je hebt ook nog dat schoolrapport...

Resultaten krijgen komt met een hoop stress! Met het resultaat wordt een schooljaar afgesloten en gaat er een deur naar iets nieuws open: een hoger jaar, een nieuwe klas, een andere school,... Wat spannend! Maar, het gaat ook gepaard met angst en onzekerheid: "Heb ik het wel goed gedaan?" "Stel ik iemand teleur?" Soms ben je ervan overtuigd dat je het goed hebt gedaan en bent dan ook opgelucht wanneer dat bevestigd wordt. Emoties swingen de komende dagen waarschijnlijk alle kanten op...

Maar, wat als je kind een minder goed rapport heeft? Als ouder voel je je dan misschien teleurgesteld, misschien zelfs boos maar... onthoud dat dit gevoel hoogstwaarschijnlijk nu ook bij je kind leeft. Probeer daarom op een rustige en positieve manier het rapport met elkaar te bespreken.

❤️ Sta even stil bij de term "een slecht rapport". Zijn de cijfers aan de mindere kant, ga samen na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Of, is het eerder dat de cijfers beneden jouw verwachtingen liggen? Durf dan te kijken naar deze verwachtingen: zijn deze correct afgestemd op je kind?

❤️ Luister naar je kind zonder oordeel. Blijf natuurlijk alert voor smoesjes! Je hoeft de situatie evenmin te minimaliseren maar laat je kind wel steeds voelen dat je hem/haar graag ziet en dat je achter hem/haar staat.

❤️ Kijk naar het geheel en niet enkel naar de cijfers: je kind is immers veel meer dan dat! Wat noteerde de meester over wie je kind in de klas is; hoe ie zich gedraagt? Prijst de juf je kind omwille van de vooruitgang die het heeft gemaakt?

❤️ Ga een gesprek aan over de werkpunten of de aanpak in het volgend schooljaar. Laat hier vooral je kind zelf over nadenken, zo geef je hem/haar verantwoordelijkheid.

❤️ Onthoud dat straffen averechts werkt.

❤️ Na jullie babbel: laat het los. Het is vakantie voor jullie allemaal! Tegen 1 september kan je even teruggrijpen naar de gemaakte afspraken.

Fijne vakantie!