Hoe vertel ik dit aan mijn kind?

17-10-2023

De laatste dagen zat ik aan het nieuws gekluisterd. Iets waartegen ik me doorgaans bescherm wegens te gevoelig aan mijn kant en te gruwelijk aan de kant van het nieuws. Maar nu kon ik er niet omheen; het was alom tegenwoordig. Ook mijn kind stelde vragen. Hij vuurde vragen af over raketten en over mannen met fluo-vestjes...

We hebben de neiging hen te beschermen tegen slecht nieuws maar kinderen zijn intuïtief en erg nieuwsgierig. Of het nu gaat om droevig nieuws uit onze directe omgeving (een overlijden, ziekte, een scheiding, een weggelopen hond,...) of om negatieve actualiteit, hun nieuwsgierigheid wegwuiven heeft een tegenovergesteld effect. Bij onbeantwoorde vragen gaan kinderhoofdjes namelijk zelf antwoorden zoeken en daarbij kent hun fantasie geen grenzen. Dit zorgt voor rusteloosheid en angst; voor onzekerheid en zelfs een schuldgevoel.

Vertel je je kind dan de ongezouten waarheid? Ja, uiteraard wel op kindniveau. 

  • Neem om te beginnen zeker je tijd wanneer je slecht nieuws bespreekt met je kind. Je aardappelen op het vuur of je smartphone zijn geen prioriteit tijdens zulke babbeltjes. Luister naar je kind, neem hem of haar dichtbij je en maak oogcontact. 
  • Vertel op een rustige toon.
  • Stel je kind gerust. Laat het weten dat jullie veilig zijn en dat de kans dat de feiten hem of haar zouden overkomen, eerder klein zijn. Maak niet de belofte dat slecht nieuws je niet zal overkomen; dat weet je immers niet. 
  • Gebruik taal die je kind begrijpt en houd het kort. Je kind heeft weinig boodschap aan jouw uitgebreide mening bij een gebeurtenis of aan een ingewikkelde toelichting bij bijvoorbeeld het Belgisch rechtssysteem.
  • Bespaar je kind van beeldmateriaal. Wil je kind toch meer weten, overweeg dan samen naar Karrewiet te kijken. Bij sommige thema's vind je ook mooie kinderboeken die je samen kan lezen.
  • Je mag ook eerlijk vertellen wat slecht nieuws met jou doet en hoe jij ermee omgaat.

Zoals altijd neem je mee wat bij jou en je gezin past.

Ik wens je, in deze woelige tijden, veel licht en verbinding toe.