Help! Het is warm!

13-06-2023

Het is warm. En terwijl dat ze prachtig weer oplevert, kan de hitte ook wel wat last opleveren. Dat geldt voor ons volwassenen maar ook voor onze kinderen. En als we ons oncomfortabel voelen, kunnen we ons wel eens lastig gaan gedragen. Laten we dus heerlijk mild blijven voor onszelf én voor onze kroost. Immers, dit warme zomerweer kan best overprikkelend zijn...

We gaan automatisch vertragen; inspanningen worden net dat beetje zwaarder en we worden wat luier. Maar hoe is dat dan overprikkelend? Wel, beeld je in... Je geeft toe aan de vertraging; je luistert naar je lichaam en zet je even neer al dan niet in de zon. Maar terwijl je daar zo zit, zie je je to-do-lijst steeds passeren; maalt je hoofd op volle toeren en besluipt je een schuldgevoel. Kendet? Je 'dolce far niente' verandert in een nachtmerrie en levert je heel wat mentale prikkels op. 

❤️ Vertragen mag; het is zelfs goed voor je! Maak je to-do-lijst korter of verspreid je taken. Misschien kan je je moetjes plannen op dagdelen waarop de hitte nog niet zindert?

Onze huid en zintuigen krijgen het ook hard te verduren tijdens deze warme dagen! De zon kan meedogenloos zijn voor gevoelige huidjes maar ook kriebelend zweet en plakkerige zonnecrèmes kunnen voor een onbehagelijk gevoel zorgen. En dan nog dat haar dat aanvoelt als een Perzisch tapijt op je hoofd! Je zou voor minder kregelig worden.

Hoogsensitiefjes kunnen last ervaren van het felle zonlicht, misschien met hoofdpijn tot gevolg. Onze neus raakt overprikkeld door de geur van zweet of van tropisch fruit en kokosnoten in de vorm van deodorants en lotions. Voor kleine kinderen kan het gevoel van dorst ook eng aanvoelen.

En toch kan het heel fijn zijn, deze mooie zomer! Misschien brengen deze tips soelaas:

❤️ Schaduw, zonnebrillen, petjes of hoedjes,... Do I need to say more?

❤️ Laat je adviseren door de apotheker bij het zoeken naar een geurloze zonnebrandcrème of lotions voor de gevoelige huid. Deze producten zijn vaak minder kleverig en geven een ademvrij gevoel. Watersprays kunnen verkoelend werken op de huid.

❤️ Zorg dat je voldoende water drinkt en kijk erop toe dat je kind hetzelfde doet. Vermijd frisdranken; suikers lessen niet de dorst. Een alternatief is een sappig stukje fruit. 

❤️ Een zouten snack mag maar moet niet. Doordat we meer zweten, verliezen we vocht maar ook zout. Toch is het niet per sé nodig om dit te gaan compenseren. Wie goed eet, krijgt automatisch zout binnen.

❤️ Luister naar je kind. Vertel hem of haar dat jij het ook warm hebt en wat jou helpt om af te koelen. Je leert je kind zichzelf uit te drukken én je kan samen zoeken naar wat soelaas kan brengen (een lauwe douche, één van onze Warmies, een natte doek, lichtere kledij, afleiding,...)

❤️ Je kind wil misschien graag bij je op schoot, wil knuffelen of iets dergelijks wat voor jou op dit moment vreselijk warm aanvoelt. Dat is ok, begrijpelijk; je mag die grens ook aangeven. Probeer je kind niet weg te duwen of af te wimpelen met een "hier is het veel te warm voor" maar bied een alternatief aan: een vuistje, neuze-neuze, een streling op de rug,... Iets wat voor jullie beiden werkt en wat zegt: zelfs in deze hitte ben ik graag bij jou 😊

Warme groeten!

Evy