De driftbui

27-03-2023

Je kent het misschien wel. Op school is je kind het zonnetje in huis maar eens thuis verandert dat zonnetje in een donderwolk. Hevig onweer, alleen maar omdat je de rode beker gaf in plaats van de blauwe of omdat je vroeg hoe de schooldag was geweest.

Laat me je meteen geruststellen: dat is heel normaal. Hoe voel jij je na een vermoeiende dag vol input en weinig ruimte voor output? Het verschil is dat wij emotioneel geletterd zijn; wij kunnen ons uiten met woorden. We kunnen onze emoties doorgaans reguleren en met wat ademhaling of me-time, een wijntje of een wandeling, komen we weer tot rust. Wij wéten wat we nodig hebben om terug in ons raampje te gaan. Kinderen niet. 

Wanneer hun vaatje vol is, loopt het ongecontroleerd over. Ze schieten uit hun raampje van verdraagzaamheid en raken daar zelf niet terug in. Ze hebben de juiste woordenschat nog niet om te benoemen wat er in hen omgaat; laat staan de vaardigheden om die gevoelens te begrijpen of te beheersen. En dus gaat je zonnetje krijsen, slaan, huilen, stampvoeten,... Dat is voor iedereen onplezierig en vermoeiend.

Mag ik je opnieuw geruststellen? Driftbuien zijn volstrekt normaal binnen de leeftijden van 18 maanden en 5 jaar. Je kind zit in de IK-fase en tegelijkertijd beseft het stilletjesaan dat de wereld groter is dan zichzelf. Doodeng. Ze willen ook zo graag onafhankelijk zijn maar hebben tegelijkertijd de aandacht van hun ouders nodig. Dat leidt tot erg veel frustratie. Pas wanneer je kind verder staat in de ontwikkeling, zullen de frequentie en intensiteit van deze uitbarstingen afnemen. Zijn driftbuien te vermijden? Helaas dus niet. Maar, dat hoeft niet per se slecht te zijn. Immers werkt zo'n driftbui ontzettend ontladend en krijgt opgebouwde spanning de kans om los gelaten te worden. "STOP" roepen, heeft dus weinig zin wanneer je oogappel het even erg lastig heeft. Je kind is op dat ogenblik aan het helen.

Wat kan je wél doen? 

1. EHBO-checklist

Eenzaam? Honger? Bekaf? Overprikkeld? Dit zijn genoeg redenen voor een kind om uit het raampje te gaan. Check even of je spruit hier misschien last van heeft. Met een beetje geluk is de driftbui meteen in de kiem gesmoord. Als je merkt dat dit triggers zijn voor je kind, kan je er in de toekomst op anticiperen. Zo blijf je de driftbui misschien wel voor!

2. Benoem en herken het gevoel van je kind

Niet simpel maar je helpt je kind er wel mee. Je reikt je kind woordenschat aan en je leert het dat gevoelens uiten oké is. Door begrip op te brengen, kan de grootste emotie al een beetje zakken. Pas dan kan je in gesprek gaan met je kind. Probeer jezelf te verplaatsen in de schoenen van je kind en je een situatie in te beelden die aansluit bij je eigen leefwereld. Je zal merken dat het dan iets makkelijker wordt om je in te leven in het gevoel van je overstuur kind. Belangrijk: zorg eerst dat je zelf kalm bent.

3. Bied duidelijkheid

Overgangen en veranderingen zijn vaak een aanleiding voor een emotionele uitbarstingen. Zorg ervoor dat je zelf voorbereid bent en bied duidelijkheid over het wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom aan je kind. Dagritmekaarten of pictogrammen kunnen een erg groot verschil maken! Onthoud dat een kind meer schakeltijd nodig heeft dan een volwassene.

4. Geef je kind keuzes en laat het weten wat wél kan

Een kind stelt 100 vragen op een dag: "Mag ik...?", "Kan ik...?" en heel vaak hoort het "nee". Je zou voor minder boos worden! Focus op wat wél kan en geef je kind keuzes. "Wil je brood of cornflakes?" "Wil je dat ik je help met je jas?" "De dierentuin lijkt me leuk! Zullen we zaterdag gaan? Vandaag bezoeken we oma." Die autonomie is zo belangrijk voor hen!

5. Stel grenzen

Een grens stellen kan wel eens een driftbui veroorzaken. Heel begrijpelijk als je dan als ouder de neiging voelt om toe te geven. Toch is het belangrijk dat je volhoudt. Geen grenzen stellen kan immers ook zo'n bui in de hand werken. Kinderen hebben veiligheid nodig en structuur biedt hen dat. 

Wanneer je kind agressief wordt tijdens een uitbarsting, is het belangrijk dat je kordaat en kort op de bal laat weten dat dat niet is toegestaan. Bied je kind wel een alternatief aan bijvoorbeeld rondjes lopen, een tekening maken, op en neer springen,...

Wat heel belangrijk is om in verbinding te blijven met je kind tijdens een driftbui, is dat je zelf rustig bent. Zorg dus eerst voor jezelf om je emotionele kind het hoofd te kunnen bieden. Het is oké om je even af te zonderen om op te laden. Uiteraard blijft veiligheid voor iedereen wel belangrijk!

Onthoud: je doet het fantastisch als ouder! Je kind is een schat die het af en toe wat lastig heeft. Maar laat ons eerlijk wezen, hebben we dat niet allemaal wel eens?

Wil je graag dieper ingaan op omgaan met driftbuien en een verbindende opvoeding? Dan nodig ik je graag uit op onze workshop voor ouders in het najaar.

Heb je graag persoonlijk advies bij jullie gezinssituatie, maak ik graag een afspraak met jullie.

Hartelijke groeten

Evy